Ρεβεγιόν VIP στις φυλακές


Ρεβεγιόν VIP στις φυλακές
Χριστουγεννιάτικες «πολυτέλειες» για τους κρατούμενους της 6ης πτέρυγας

Μέχρι πριν από λίγο καιρό ταξίδευαν σε θέσεις VIP και τέτοιες ημέρες κανόνιζαν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τα γιορτινά ρεβεγιόν τους, σε εγχώριους ή εξωτικούς προορισμούς. Μέσα στους τελευταίους οκτώ μήνες, όμως, οι πάλαι ποτέ πιθανοί συνταξιδιώτες - από πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιφανείς επιχειρηματίες μέχρι και τον γνωστό σχεδιαστή μόδας - προσγειώθηκαν απότομα στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά σχετικό ρεπορτάζ των «Νέων», η 6η πτέρυγα, όπου κρατούνται κατηγορούμενοι για οικονομικά εγκλήματα, είναι το πιο... hot σημείο των φυλακών. Εκεί, όπου πρώτη φορά μοιράστηκαν εκτός από το κελί και το χριστουγεννιάτικο δέντρο της φυλακής ο άλλοτε υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος με τους συγκατηγορουμένους του Νίκο Ζήγρα, Γιώργο Σαχπατζίδη, Αστέριο Οικονομίδη και τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο. Εκεί και ο προσφάτως προφυλακισθείς επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο γνωστός από τον χώρο της μόδας, επιχειρηματίας Λάκης Γαβαλάς, όπως και ο άλλοτε μεγαλοπαράγοντας του ποδοσφαίρου Μάκης Ψωμιάδης με τον γιο του Σταύρο.

Για όλους αυτούς, το ρεβεγιόν για το 2012 το κανόνισαν, σε ανύποπτο χρόνο, οι δικαστές, οι οποίοι ασχολήθηκαν με τις υποθέσεις τους και έκριναν ότι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή.

Ετσι, βρέθηκαν να είναι διάσημοι πρωταγωνιστές εντός των τειχών του Κορυδαλλού προσπαθώντας να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, που απέχουν... χιλιόμετρα από τον τρόπο ζωής που είχαν συνηθίσει.

Ο μόνος που εξακολουθεί να μη μοιράζεται το κελί του με κάποιον άλλον είναι ο τελευταίος χουντικός κρατούμενος Γ. Ντερτιλής, ενώ για όλους τους άλλους ακόμα και αυτό το προνόμιο ανήκει στις... πολυτέλειες του παρελθόντος.

Καμία στιγμή από τις φετινές εορτές δεν θύμιζε σε τίποτα τον παλιό καλό καιρό όταν ελεύθεροι, χωρίς κανέναν περιορισμό, μπορούσαν να κανονίσουν μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα πώς θα περάσουν τέτοιες ημέρες. Ολα πια είναι προσαρμοσμένα με βάση το πρόγραμμα των φυλακών.

Οσο για το μενού; Οι διάσημοι φιλοξενούμενοι της 6ης πτέρυγας, που πλέον έχει γεμίσει με πολύ κόσμο, γεύτηκαν αρνάκι, ενώ για γλυκό τούς προσφέρθηκε προφιτερόλ. Μπορούσαν βέβαια αν ήθελαν να δοκιμάσουν παραδοσιακά μελομακάρονα ή κουραμπιέδες, αλλά δεν μπορούσαν να πιουν ούτε μία σταγόνα αλκοόλ. Μόνο αναψυκτικά προβλέπει ο κανονισμός για τις γιορτινές ημέρες.

Το χριστουγεννιάτικο φαγητό φαίνεται πως τίμησαν δεόντως οι υψηλοί κρατούμενοι, όπως και το φρικασέ της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων. Λίγο διαφορετικό ήταν το φαγητό για τους τροφίμους του ψυχιατρείου, καθώς ο κατάλογος εκεί περιελάμβανε μπριζολάκια, σαλάτες και καρυδόπιτα. Επιπλέον, όσοι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, κατ' εξαίρεση ήπιαν μια μπίρα αλλά και αυτή χωρίς αλκοόλ.

Ευχές από τους δικούς τους ανθρώπους δέχθηκαν από κοντά οι κρατούμενοι μόνο την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς ανήμερα δεν προβλέπεται  επισκεπτήριο αλλά μόνο τηλεφωνική επικοινωνία
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος δέχθηκε - κατά πληροφορίες - τα εξαδέλφια του, ο Λάκης Γαβαλάς δέχθηκε ευχάριστη έκπληξη από δύο συνεργάτες του, ενώ τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη επισκέφθηκαν η μητέρα του και η σύζυγός του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο μόνος από τους κρατούμενους που προσπαθεί να μη... φυλακίσει την καλή του διάθεση είναι ο Λάκης Γαβαλάς. Λέγεται μάλιστα ότι εκμεταλλεύτηκε τις καλές καιρικές συνθήκες και έκανε ηλιοθεραπεία στο προαύλιο των φυλακών, ακόμα και τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Η μόνη ευχάριστη παρένθεση για τους VIP κρατούμενους - τουλάχιστον για ορισμένους από αυτούς - ήταν η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στις φυλακές, ο οποίος χοροστάτησε στη θεία λειτουργία που τελέστηκε στο εκκλησάκι του Κορυδαλλού παρουσία περίπου 30 κατηγορουμένων.
Είναι γνωστή η σχέση και οι δεσμοί που διατηρεί με την Εκκλησία ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας Λ. Λαυρεντιάδης, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους κρατούμενους που πήγαν και είδαν από κοντά τον κ. Ιερώνυμο.

Τη λειτουργία παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων, όπως έγινε γνωστό, ο Λ. Γαβαλάς, ο Ι. Σμπώκος, ο Γ. Σαχπατζίδης, αλλά και ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην υπόθεση της 17Ν Χριστόδουλος Ξηρός.

Στην απέναντι από τις ανδρικές πτέρυγα των γυναικείων φυλακών η προφυλακισμένη Βίκυ Σταμάτη, όπως λέγεται, μοίρασε τα μελομακάρονα που της έφεραν οι δικοί της άνθρωποι σε συγκρατούμενές της ενώ δεν έκρυβε την απογοήτευσή της γιατί ήταν οι πρώτες γιορτές μακριά από τον ανήλικο γιο της.

kkkk